Pand P Podium – Nos Otrobanda

Nos Otrobanda

Al 25 jaar is de muziek die de Antilliaanse pianist Edgar Palm speelt op zijn 2 albums “Otrobanda” en “Muziek van de Nederlandse Antillen” iets dat nooit ver weg was. Tot nu toe heeft Michiel Braam, die vooral bekend is door zijn jazz formaties, altijd de wens gekoesterd om met die muziek aan de slag te gaan, maar op de een of andere manier had dat nog niet geleid tot het daadwerkelijk spelen ervan.

Daar is nu verandering in gekomen. In 2015 speelde dit trio het eerste concert.

Bassist Aty de Windt is geboren op Curacao en lid van een grote muzikale familie. Zijn ruime ervaring in de latin muziek omvat het spelen in Monquito El Unico, de Tony Shearman Band, Edsel Juliet Saljuco, Ensalados, Cita Con El Pasado, Siete Potencia en zijn eigen band Perla Negra. In al die projecten is hij de drijvende kracht en is de relaxte swing in zijn basspel een essentiële bijdrage. Percussionist André Groen maakt deel uit van een breed scala aan activiteiten. Hij speelt klassiek slagwerk in het toonaangevende ensemble voor hedendaagse muziek Ereprijs en het internationale HOP! trio. Hij leverde bijdragen als latin percussionist in Salsaya Big Band, Salsa d’Amsterdam, het Zwitserse Orquesta Tentación en het European Danzón Orchestra, waarvan hij ook de initiatiefnemer en bandleider was en waarin hij veel samenwerkte met Michiel, die piano speelde in die band. Dat orkest richtte zich op de traditionele Cubaanse muziek en
speelde vele grote festivals, concerten in Cuba incluis.

De Antilliaanse walsen hebben Europese harmonieën en melodieën, en det denken aan de muziek van Chopin en midden-Amerikaanse ritmes. Vooral de voortdurend aanwezige frictie tussen gelijktijdig gespeelde binaire en ternaire ritmen maken deze muziek zo uniek. Edgar Palm is een van de laatste en zeer belangrijke leden van de Palm-dynastie, een familie die de Antillen zo’n twee eeuwen lang pianisten, componisten en andere musici heeft gebracht. De naam van het trio (dat zich losjes laat vertalen naar “Onze Andere Kant”) is vernoemd naar Otrobanda, een historisch belangrijk deel van Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, dat ook de wijk is die altijd muzikanten heeft gehuisvest en culturele podia bevat.

In 2018 is Michiel’s “Mi Biaha Rond Korsow” (Papiaments voor “mijn reis door Curaçao”) in première gegaan tijdens een concert in Fortkerk, Willemstad, Curaçao. Deze suite, met daarin de wals “Marjan”, de mazurka “Sissi” en de tumba “Valencia” kan, zoals het trio het terugbrengt naar de Antillen, in zekere zin worden omschreven als “Música Antillana de ida y vuelta”. Het is een weerspiegeling van wat Michiel in de Antilliaanse muziek heeft gevonden en een eerbetoon aan de Palm-dynastie en andere Curaçaose musici met respect ook voor de muzikale traditie van de componist, een free jazz pianist uit Nijmegen.

Dit trio is echt iets buitengewoons van Michiel. Muziek om naar te luisteren en op te dansen!

Michiel Braam piano
Aty de Windt basgitaar/baby bass
André Groen percussie

Datum

zaterdag 24 september
Expired!

Tijd

20:30

More Info

Tickets

Locatie

Pand-P Middenzaal
Leenderweg 65, Eindhoven
Tickets
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.