Sugar Coated & Varnam en Mātā

De danseressen en choreografen Junadry Leocarcia en Poernima Gobardhan laten vanavond drie dansperformances zien in Pand P: Sugar CoatedVarnam en Mata

Junadry Leocarcia – Sugar Coated 
Op speciale uitnodiging van het Mauritshuis creëerde Junadry Leocarcia de solo Sugar Coated die ze onder andere tijdens Keti Koti 2020 uitvoerde in de Gouden Zaal van het museum dat een koloniaal verleden kent. Ze noemde het een kleine overwinning voor haarzelf en haar voorouders om dit verhaal te dansen in de mooiste zaal van ‘Het Suikerpaleis’. ‘Een ultieme kans om ons gedeelde verleden te erkennen en te omarmen door middel van kunst… Heling voor ieder, zwart en wit.’ Sugar Coated is een solo die ook op andere plekken een sterk statement uitdraagt. De pijn, het verdriet, het onrecht, de onmacht, de strijd. Maar ook de kracht, het doorzettingsvermogen, de creativiteit, de overwinning, de verlichting en het vermogen om te vergeven.

Poernima Gobardhan – Varnam
In het klassieke dansitem Varnam verbeeldt Poernima middels de kenmerkende handgebaren (mudras) de
moedergodin: Durga Mātā. Deze traditionele varnam is gemaakt rondom hetzelfde thema als de solo Mata. Poernima laat zien hoe de traditionele Bharata Natyam met handgebaren de welbekende verhalen uit de Indiase (cultuur)geschiedenis vertelt. In deze varnam bevraagt Parvati, een van de verschijningsvormen van Devi, haar man Shiva. Zij beschrijft hoe zij hem ziet, hij die danst, de vernietiger. Ze verlangt naar een samenkomst. Ze herinnert hem aan de tijden die ze samen hebben doorgebracht en vraagt om een verklaring voor de lange scheiding. Uiteindelijk roept ze hem aan en wendt zich tot de verschillende namen van Shiva met de hoop dat ze één worden.

Poernima Gobardhan – Mātā
Poernima Gobardhan is een van de grote talenten uit de Haagse Indiase danswereld. In 2018 kreeg zij de kans om nieuw werk te maken en haar eigen signatuur te ontdekken. Daar kwam de verrassende solo Mātā uit. Poernima liet zich voor deze solo inspireren door Durga Mātā: de vrouwelijke kracht die zich verzet tegen negatieve krachten. Durga is de schepper en vernietiger en behoudt rechtvaardigheid in alle creaties. Ze wordt vaak afgebeeld als krijger die de demoon Mahishasura dood. Terwijl zij genadeloos strijd voor de moraal ziet ze er woest, beangstigend en strijdlustig uit. Tegelijkertijd belichaamt zij harmonie, bescherming en zachtaardigheid. Durga Devi is bovenal onvergankelijk, haar ware vorm gaat voorbij alle zintuigelijke perceptie. Poernima danst haar solo in een eigen vertaling van de Indiase dansstijl Bharata Natyam en brengt de tweeledigheid van Durga naar het hier en nu door de gecodeerde handgebaren en eeuwenoude verhalen los te laten. Ze laat de Bharata Natyam spreken vanuit haar eigen perspectief: een jonge vrouw van deze tijd.

Datum

woensdag 22 september
Expired!

Tijd

20:30

More Info

bestel kaarten
bestel kaarten
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.