Nederlands Silent Film Festival – NASTY WOMEN

Wist je dat in er in 1900 honderden paardentaxi’s door Parijs reden, altijd met een vrouwelijke chauffeur? Of dat in datzelfde jaar ongeveer een derde van alle auto’s op elektriciteit reed? Of dat mannen zich zó zorgen maakte over zogenaamd tekortkomende fysieke kracht van vrouwen, dat zij afgeraden werden aan de Olympische Spelen mee te doen. Dit resulteerde in minder zware versies van sommige sporten voor vrouwen, die nu nog steeds bestaan.

Het ‘Cinema’s First Nasty Women’ programma biedt een kijkje in het wereldbeeld van 100 jaar geleden, een tijd die bol stond van technische en sociale innovaties, alsmede ongefundeerde vooroordelen. Curator stille film van het Eye Filmmuseum Elif Rongen laat dit tijdbeeld zien aan de hand van 7 korte komedies vol met feministische protesten, genderverwisselingen en slapstick, met in de hoofdrol verschillende vergeten comédiennes voor wie het hoog tijd is ze de waardering en erkenning te geven die ze verdienen.

FILMCREDITS
La grève des bonnes 1906 BFI 8min
La grève des nourrices 1907 Gaumont (12min)
Les femmes cochers 1907 Gaumont 10 min
Cunégonde Femme Cochère 1913 EYE 6min
Mme fait du Sport 1908 Gaumont 10min
Ventilateur Breveté (The New Air Fan) 1911 EYE 4min
La pile électrique de Léontine 1910 Gaumont 7min
Leontine s’envole 1911 Gaumont 7min

ELIF RONGEN-KAYNAKÇI
Elif Rongen-Kaynakçi is curator van Stille film bij Eye Filmmuseum. Sinds 1999 werkt ze aan de ontdekking, restauratie en presentatie van veel verloren gewaande films, waaronder The Floor Below. Ze is direct betrokken bij de toonaangevende archieffestivals Il Cinema Ritrovato, Le Giornate del Cinema Muto als adviseur en programmeur. Ze is ook een van de co-curatoren van het project Cinema’s First Nasty Women; een selectie met 99 stomme films uit tal van archieven over de hele wereld, die in 2022 als dvd-box wordt uitgebracht.

Datum

zaterdag 14 januari
Expired!

Tijd

16:00

More Info

Tickets

Labels

Film,
Muziek,
No dutch required

Locatie

Pand-P Grote zaal
leenderweg 65 eindhoven
Tickets
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.