Verdedigingsrede van Sokrates (verslag van Plato)

In 339 v Chr verdedigt Sokrates zich voor zijn rechters (de 500 leden tellende Volksvergadering van Athene). Volgens de formele aanklacht bederft Sokrates de jeugd en hij leert hen niet te geloven in de goden van de staat maar in vreemde goddelijke machten. De aanklagers eisen de doodstraf. Maar plat gezegd, men wil van hem af want hij ondermijnt in de ogen van de elite met zijn vrijblijvend gestook de (broze) gevestigde orde van de stadstaat. Sokrates verdedigt zich op zijn volkomen onconventionele wijze, fileert de aanklacht, bevraagt het volksgericht, provoceert zijn aanklagers en ziet de dreigende doodstraf ijzingwekkend ‘cool’ onder ogen.
Sokrates staat te boek als het iconische prototype  van het vrije woord maar… er is méér over te zeggen. Oordeelt u zelf. Luister en laat het tot u doordringen, als meelevende vriend, als weldenkende burger, als bezorgde burger, als bestuurder van een stadstaat met veelvuldig wisselende machtsverhoudingen.

Geen gemakkelijke kost en vijf kwartier concentratie, maar… de kritische geest prikkelend van de eerste tot de laatste zin!

Spel Leo Kuipers
Regie Thomas Kok

 

Tickets: mail naar kuipersleo@ziggo.nl

 

 

Datum

zondag 07 februari
Expired!

Tijd

16:00
e-mail voor kaarten
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.